1.Siemie lniane są nasycone składnikami odżywczymi:
Tylko jedna łyżka stołowa zapewnia dużą ilość białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, a ponadto jest bogatym źródłem niektórych witamin i minerałów.
- Nasiona lnu są bogate w tłuszcze Omega-3. Jeśli jesteś wegetarianinem lub nie jesz ryb, nasiona lnu mogą być najlepszym źródłem tłuszczów omega-3.
- Nasiona lnu są bogatym źródłem lignanów, które mogą zmniejszyć ryzyko raka.
- Nasiona lnu są bogate w błonnik pokarmowy.Tylko jedna łyżka nasion lnu zawiera 3 gramy błonnika, co stanowi odpowiednio 8–12% dziennego zalecanego spożycia dla mężczyzn i kobiet.
- Nasiona lnu mogą poprawić poziom cholesterolu. Kolejną korzyścią zdrowotną nasion lnu jest ich zdolność do obniżania poziomu cholesterolu.
- Nasiona lnu mogą obniżać ciśnienie krwi.
- Zawierają białko wysokiej jakości. Nasiona lnu są doskonałym źródłem białka roślinnego. Białko siemienia lnianego jest bogate w aminokwasy, kwas asparaginowy i kwas glutaminowy.
- Nasiona lnu mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2 jest poważnym problemem zdrowotnym na całym świecie.
- Nasiona lnu utrzymują głód w zatoce, co może pomóc w kontroli wagi. Jeśli masz tendencję do jedzenia przekąsek między posiłkami, możesz rozważyć dodanie nasion lnu do swojego napoju, aby powstrzymać głód.
- Nasiona lnu mogą być wszechstronnym składnikiem. Nasiona lnu lub olej lniany można dodawać do wielu popularnych potraw dzięki czemu możemy zjeść smaczny i zdrowy posiłek.