Współpracujemy z

Promocja

Nasiona Chia

Nasiona Chia

34,90 zł 29,90 zł

nasiona chia

 

Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia słynące z niezwykłych wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej. Aztekowie ze względu na właściwości uważali chia za jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Dlatego nasiona stanowiłyoraz stanowią obecnie podstawę lokalnej diety. W Europie chia stają się coraz bardziej powszechne i dostępne w sklepach internetowych, zielarskich i ekologicznych.

Nasiona chiato bogactwo kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Zawierają one więcej kwasów omega 3 niż łosoś atlantycki, który uważany jest za ich skarbnicę. Dla zdrowia ciała i umysłu niezwykle ważna jest odpowiednia proporcja tych kwasów, a chia właśnie je zawiera. Kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu, czyli ułatwiają uczenie się, pamięć i koncentrację. Z tego powodu polecane szczególnie osobom uczącym się oraz wykonującym pracę umysłową. Dodatkowo wspomagają układ nerwowy - łagodzą objawy depresji oraz poprawiają ogólne samopoczucie. W przypadku osób starszych wspomagają funkcjonowanie wzroku oraz zapobiegają rozwojowi demencji. Kwasy omega 3 są niezbędne w czasie ciąży, ponieważ wspomagają prawidłowy rozwój dziecka.Oprócz niezwykle istotnych kwasów w chia można znaleźć mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają one witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk. Warto podkreślić, że są bardziej bogate w wapń niż mleko, zaś ilość żelaza jest większa niż w szpinaku, który z niego słynie. Nasiona zalecane są także osobom walczącym z nadwagą i otyłością, ponieważ zawierają około 25 % błonnika. Potrawa z udziałem chia na długo zapewnia uczucie sytości, wspomaga proces trawienia oraz pomaga w lepszym wchłanianiu się pokarmów. Nasiona chia są drugim, zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika. W połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane - pęcznieją. Przez długo dają uczucie sytości, a co za tym idzie powinno się jeść mniej i stracić na wadze kilka kilogramów.Chia mają niezwykłe właściwości hydrofilowe, tzn. są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Ta właściwość zapewnia odpowiednie nawilżenie organizmu, a także utrzymanie równowagi jonowej w organizmie.

Różnorodne właściwości tych nasion przemawiają za tym, że chiapowinny znaleźć się w codziennej diecie. Można je stosować jakododatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw.Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup. Zmielone doskonale nadają się także do wypieku ciast, chleba, naleśników. Nasiona przed zastosowaniem powinny być moczone w czystej wodzie. Nasiona chia połączone z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Osoby z cukrzycą powinny spożywać chia w takiej formie, ponieważ zapobiegają wówczas zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów. Z chia można zrobić papkę - należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Po czym odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Tak przygotowaną papkę najlepiej jeść 2 łyżeczki przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody. Taki zabieg spowoduje, że podczas posiłku zjadamy mniej. Zaleca się, aby dziennie spożycie nasion chianie przekraczało 15 g(ok. 3 łyżeczek).


Olej kokosowy


Kontakt

Skontaktuj się z nami:

pon - pt: 8:00 - 17:00
sob: 10:00 - 15:00

najwiekszerabaty@gmail.com
+48 516-168-250

Formularz kontaktowy

Facebook