Współpracujemy z

olej kokosowy

 

Palma kokosowa w języku malajskim znana jest jako„drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach – „drzewo życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku określają je jako„lekarstwo na wszelkie choroby”.Niezwykłe właściwości palmy kokosowej zostały docenione i znalazły zastosowanie w różnych dziedzinach: kuchni i kosmetyce.

            Olej kokosowy, zwany jest też masłem lub tłuszczem kokosowym, otrzymywany jest poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest on najczęściej rafinowany, odkwaszany i wybielany, w takiej postaci jest spotykany. Natomiast w temperaturze poniżej 25°C przybiera on postać stałą, przypominającą biały tłuszcz. Z tego powodu jest też zwany masłem kokosowym. 

Jego zastosowanie w kuchni jest mało znane, lecz może on zastąpić wiele niezdrowych tłuszczy. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa ze względu na swoją stałą postać, może zastąpić masło lub margarynę. Nadaje potrawom orientalny smak w przypadku smażenia w wysokich temperaturach. Nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co powoduje, że może używany do smażenia w wysokich temperaturach. Inne oleje, np. sojowy, słonecznikowy czy z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.  

Istotny jest fakt, że olej kokosowy nie powoduje budowy tkanki tłuszczowej, lecz pobudza przemianę materii. Jest to niezwykle ważne w przypadku osób odchudzających się i dbających o linię.

Połowę zawartości oleju stanowi kwas laurynowy, który ma silne działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Dodatkowo olej zawiera kwas kaprylowy, działający podobnie jak kwas laurynowy. Te dwa kwasy w połączeniu wzmacniają odporność organizmu oraz mają właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Olej łagodzi wysypki, leczy drobne skaleczenia i mikrourazy, zmniejsza trądzik, a także łagodzi świąd po ukąszeniu owadów. Jest on także stosowany do leczenia schorzenia tzw. stopy sportowca lub stopy atlety, które charakteryzuje się długotrwałą grzybicą stóp. W medycynie naturalnej używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń, np. bóle zębów, opryszczka, zapalenia i owrzodzenia skóry, łysienie, oparzenia, kaszel, przeziębienia, wrzody, kamienie nerkowe i wiele innych.

W kosmetyce olej kokosowy ma powszechne zastosowanie. Posiada właściwości nawilżające, dlatego może być stosowany na skórę całego ciała, a także na włosy. Bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Może być stosowany na niewielkie rany, gdyż wspomaga ich gojenie. Spowalnia proces starzenia się skóry, powstawania zmarszczek i przebarwień. Doskonale łagodzi skórę po opalaniu, pozostawiając ją gładką i nawilżoną. Dodatkowo olej można używać jako maskę na włosy zniszczone, wysuszone i potrzebujące regeneracji. Jest to spowodowane tym, że jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein. Jest on w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, czego efektem są włosy miękkie, lśniące i mocne. Olej można także stosować na skórę głowy, co powoduje wzmocnienie cebulek i przeciwdziała wypadaniu włosów. Może być także używany w walce z łupieżem. Stosowany na same końcówki włosów zapobiega ich rozdwajaniu. Włosy po masce z oleju kokosowego są niezwykle miękkie, gładkie i odżywione.


Błonnik witalny


Kontakt

Skontaktuj się z nami:

pon - pt: 8:00 - 17:00
sob: 10:00 - 15:00

najwiekszerabaty@gmail.com
+48 516-168-250

Formularz kontaktowy

Facebook