Ocet jabłkowy

Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy. Ma działanie antybakteryjne oraz antyseptyczne. Reguluje poziom cukru we krwi, a także pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Według niektóry opinii przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Pektyny to kolejny niezwykle ważny składnik, który posiada ocet jabłkowy. Pektyny ograniczają proces wchłaniania cholesterolu do krwiobiegu. Wydłużają tak uczucie sytości po posiłku, co znacząco wspomaga odchudzanie.

Korzystając ze zdrowotnych właściwości octu jabłkowego nie można nam zapomnieć o beta karotenie zwanym inaczej prowitaminą A. Wzmacnia ona naszą odporność,a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Ocet jabłkowy zawiera również potas. Ten z kolei wspiera naszą gospodarkę wodno-elektrolitową. Reguluje też ciśnie krwi oraz wspomaga pracę serca.

Ocet jabłkowy jest niezwykle pomocny w sytuacjach nagłego krwawienia z nosa bez żadnych wyraźnych powodów.

Istnieje bardzo dużo rodzajów kaszlu. Co ciekawe na każdy z tych rodzajów pomocny będzie ocet jabłkowy. Aby zwiększyć siłę rażenia polecamy pić go z miodem.

Ocet jabłkowy jest niezwykle pomocny w procesach trawienia. Świetnie przyswaja oraz eliminuje niepotrzebny pokarm. Co bardzo ważne jest antyseptyczny dla jelit i przewodu pokarmowego.

Mamy również dobrą wiadomość dla osób, które mają problem z Candida. Niepasteryzowany ocet jabłkowy jest niezwykle bogaty w naturalne enzymy. Pomogą nam one uporać się z drożdżakami w naszym organizmie. Będą również wspierać florę jelitową.

Jeśli mamy problem z nieświeżym oddechem świetnym pomysłem może okazać się płukanka z octu jabłkowego.

Słynna aktorka Scarlet Johansson korzysta z toniku na bazie octu jabłkowego. To pewnie dlatego tak świetnie wygląda 🙂